Föreningsbrev 4, 2018


Samverka med UmeBrå i uppdraget Umeå växer – tryggt och säkert

Umeå brotts- och drogförebyggande råd (UmeBrå) har fått ett särskilt uppdrag under tre års tid, Umeå växer- tryggt och säkert. Ett av fem fokusområden för uppdraget är att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid och vi vill samverka med föreningar som arbetar med sociala frågor, integration och inkludering,  gärna kopplat till de nordöstra stadsdelarna. UmeBrå har goda erfarenheter av att samverka med föreningar och vi vill gärna fördjupa detta inom ramen för Umeå växer – tryggt och säkert.

Hör gärna av er för mer information.

Observera att UmeBrå inte är en bidragsorganisation, allt föreningsbidrag hanteras av Föreningsbyrån enligt de bidragsregler som finns.

Kontakt:
Kerstin Rörsch, processledare, UmeBrå
mejl: kerstin.rorsch@umea.se
telefon: 090-16 16 25Grande gizmo på Öppen scen. Foto: Malin Grönborg

Uppträd på Öppen scen på Väven 2018

Vävens populära koncept ÖPPEN SCEN går mot sin åttonde säsong och vi har nu glädjen att ännu en gång få bjuda in alla Umeås musik- och dans- och övriga scengrupper till vår fina kaféescen med Fika!

Upplägg ser ut som följande:

- Som scengrupp lånar ni gratis caféscenen mot att arrangemanget är publikt och har fri entré. Vid program som eventuellt kräver ommöblering i caféet får ni själva sköta detta.

- Ni svarar för egen ljudteknik, utöver PA som finns på plats, men kan också mot en mindre avgift hyra kompletterande ljudutrustning, liksom vårt fina akustiska piano.

- Ert program annonseras på Vävens hemsida och digitala skärmar samt i Allt om Västerbotten, förutsatt att vi i god tid får en kort text + en högupplöst bild från er.

- Ni svarar för all övrig marknadsföring utanför Väven och i sociala medier, där det tydligt ska framgå att Umeå kommuns kulturverksamhet är medarrangör.

- Öppen scen genomförs tisdagar och söndagar. Uppstår det konkurrens om tider förbehåller vi oss rätten att prioritera grupper och artister som inte tidigare framträtt på Öppen scen.  

Lämna intresseanmälan
Välj ut en tisdagskväll eller söndag och mejla före midsommar - ju förr desto säkrare att ni får just den dag som ni önskar.

Välkomna så klart också med dina/era frågor!

Kontakt

Helge von Bahr, Vävens programavdelning, tel 090-16 33 67, helge.von.bahr@umea.se


Var tänds majbrasorna i Umeå?

Planerar din förening en offentlig majbrasa på Valborgsmässoafton 30 april? - Då får du gärna tipsa om den. Umeå kommun lägger upp alla tips i en nyhet på webbplatsen så att folk som söker kan hitta till brasan i sin stadsdel, sitt kvarter eller sin by. Vi har även information om brandsäkerhet och regler i samband med majbrasor som du kan ta del av.

All information samt tipsformulär hittar du i nyheten Var tänds Umeås majbrasor?


Aktuellt om bidrag från Umeå kommun


Hae tukea suomalaisesta kulttuuripotista

30. Huhtikuuta on viimeinen päivä jolloin aatteelliset yhdistykset voivat hakea tukea suomalaisesta kulttuuripotista. Tämä tuki on tarkoitettu sellaisiin toimintoihin, jotka edistävät suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria, erityisesti lapsia ajatellen.

Kulttuuripotista 
Uumajan kunta on suomen ja saamen kielten hallintoaluekunta. Kunta saa vuosittain valtion tukea tehdäkseen työtä kansallisten vähemmistöjen kanssa.

Kuka voi hakea? 
Aattelliset yhdistykset, joilla on toimipaikka Uumajan kunnassa ja jotka ovat rekisteröity kunnan yhdistysrekisteriin, voivat hakea tukea kulttuuripotista.

Lue enemmän kulttuuripotista ja löydä hakemuksen linkki www.umea.se/kulturpotten

Sök bidrag ur finska kulturpotten

30 april är sista dagen för ideella föreningar att ansöka om bidrag från den finska kulturpotten. Bidraget ska gå till aktiviteter som främjar det finländska språket och finsk kultur, särskilt med fokus på barn.

Om kulturpotten 
Umeå kommun är finskt och samiskt förvaltningsområde. Årligen får kommunen ett statsbidrag för arbetet med de nationella minoriteterna.

Vilka kan söka? 
Ideella föreningar med säte i Umeå kommun, som är registrerade i kommunens föreningsregister, kan söka bidrag ur kulturpotten.

Läs mer om kulturpotten och hitta länk till ansökan på www.umea.se/kulturpotten

 
 
 
 

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

30 april
Stöd till samlingslokaler
Stöd till skoterleder
Stöd till fiskevårdande åtgärder
Finska kulturpotten

15 augusti
Miljöskjutsen

25 augusti
Aktivitetsstöd idrott
Aktivitetsstöd allmänna ungdomsföreningar

15 september
Kulturföreningar verksamhetsbidrag

30 september
Finska kulturpotten

31 oktober
Driftstöd till föreningar med egna anläggningar
Investeringsstöd
Stöd till social verksamhet
Socialt förebyggande insatser för barn och ungdomar

1 december
Stöd till orienteringskartor

Löpande:

Projektstöd Ungdom
Projektstöd Mångfald
Projektstöd Folkhälsa
Projektstöd
Tillfälligt kulturarrangemang
Internationellt ungdomsutbyte
Inkluderingsstöd
Idrottsarrangemang av rikskaraktär

Hur ansöker du?
Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter

Vilka bidragsregler gäller?
Läs mer om vilka bidragsregler som gäller

För mer information, kontakta:
Föreningsbyrån 090-16 10 00 (växel) fritid.bidrag@umea.se eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv

 

Påminnelse: Glöm inte att söka lokaltider för säsongen 2017/2018

Senast 30 april ska er förening sökt tider i kommunens idrottslokaler för den kommande inomhussäsongen.

Ansökningsblankett Ansökningsblankett hittar du på www.umea.se/blanketter.

Ni kan även hämta en blankett hos Fritid, Södra flygeln på stadshusområdet, Skolgatan 31. För mer information kontakta lokalbokningen 090-16 18 55 eller fritid.bokning@umea.se


Delta på Ålidhemsdagen 16 juni

Kulturprojektet Ålidhem äger bjuder in föreningar till att delta på folkfesten och kulturfestivalen Ålidhemsdagen 16 juni. Deltagandet kan handla om allt från att visa upp konst, sälja saker/mat, marknadsföra nånting eller framträda med musik/dans. Om det känns intressant kan du höra av dig till info@alidhemager.se


Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook


Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid