Föreningsbrev 3 - 2017

Sista dagen att anmäla dig till Umegration!

Idag, den 20 mars, är sista dagen att anmäla sig till Umegration – Umeås forum för integration som går av stapeln den 29 mars i Väven. Forumet erbjuder möjligheter till erfarenhetsutbyte, nätverksskapande mingel och inspirerande föreläsare.

 

Läs mer och anmäl dig här.  


Stig PetterssonFredrik Röst

Personalförändringar på lokalbokningen

Stig Pettersson kommer att sluta sin tjänst på föreningsbyrån och lokalbokningen efter 12 år. Han kommer att jobba kvar en bit in i maj månad för att därefter dra flyttlasset till Stockholm under våren. Fredrik Röst tar över Stigs uppdrag och började på lokalbokningen redan i januari. Han har arbetat tio år inom kommunen och även på fritid med olika uppdrag.

— Jag vill passa på och tacka alla föreningsledare och övriga som jag haft kontakt med genom åren för ett gott samarbete och samtidigt önska er alla lycka till framöver på idrottsplanerna, säger Stig Pettersson.

Har du lokalbehov eller behöver hjälp med tider och tillträde så kontakta lokalbokningen via mejl fritid.bokning@umea.se


Hyr förråd på Norra Ålidhemsskolan

Nu ges en tillfällig möjlighet till att hyra förråd. Förråden är på 3,8 m2 och kostar cirka 1200 kr/år. Ett krav för att få hyra är att föreningen är registrerad och bidragsberättigad hos Umeå kommun.

Föreningar som prioriteras är de som har:

 • löpande aktiviteter
 • verksamhet i området
 • barn- och ungdomsverksamhet.

Vi tar emot intresseanmälningar fram till den 30 april, sedan görs en fördelning av förråden.

Gör din intresseanmälan

Vill du veta mer kontakta ida.odeblom@umea.se


Vill din förening vara publikvärd på väven?

Umeå kommun kultur vill förstärka vårt värdskap på Väven. Därför går vi nu ut till alla föreningar i Umeå med ett spännande erbjudande om att ingå i vårt ”värdlag” som jobbar under större kulturevenemang. Det handlar om uppgifter som att bemanna garderoben, riva biljetter samt släpp in och hjälpa publiken på plats i salongen. För uppdraget erbjuds föreningen en ersättning och i mån av plats kan man se föreställningen.

Kontakta Maria Häggström för mer information:

Maria Häggström
Maria.haggstrom@umea.se
090-16 22 83

Väven Panorama

6-9 september är det kulturdagar/festival i Väven. Det blir brokiga och lustfyllda dagar med kulturmöten, kulturdelaktighet och kulturupplevelser.

Väven håller extra öppet och vi fyller huset med mycket som kan passa många. Vi planerar dagar med internationella, nationella och lokala utblickar. En spin off till kulturhuvudstadsåret med Väven som centrum, i samarbete med Umeå och dess föreningar med mångfald som ledstjärna. För alla som vill, kan och har lust.

Har er förening idéer som kan passa in under Väven Panorama?
Kontakta vår samordnare Madelene Edlund och berätta om det; madelene.edlund@umea.se

Ps. Det är händelserika dagar i Umeå den veckan i september; Smakfestivalen pågår på Skeppsbron (7-10/9) och ungdomsfestivalen 2days på Umeå Folkets Hus (8-9/9).


Är ni uppdaterade?

Har ni haft årsmöte? Glöm inte att ändra kontaktuppgifter i föreningsregistret. Alla föreningar ska logga in varje år för att ändra eller godkänna uppgifterna om föreningen.

Vi på Föreningsbyrån behöver ett register med aktuella uppgifter för att bidragsbesked, fakturor och information ska skickas till rätt person. Det är också viktigt att vi har rätt kontonummer för föreningar som får bidrag från kommunen. Föreningar som inte uppdaterat sina uppgifter på två år raderas ur registret. Vi kommer inte heller att betala ut några bidrag förrän föreningen uppdaterat sina uppgifter i registret.

www.umea.se/foreningsregister


 

Aktuellt om bidrag från Umeå kommun


Saknar ni er utbetalning av det lokala aktivitetsstödet?

Vi har påbörjat utbetalningarna av aktivitetsstödet och pensionärsstödet. En del av er har redan fått er utbetalning. Saknar din förening sitt bidrag beror det mest troligt på att ni inte har uppdaterat era uppgifter i Umeå Kommuns föreningsregister.

Ni administrerar era uppgifter här. Saknar ni inloggningsuppgifter till föreningsregistret går det bra att höra av sig till Outi.krekula@umea.se (idrottsföreningar) sara.nordstrom@umea.se (Övriga föreningar).


Dags att söka lokalbidrag

Lokalstödet finns till för att tillgodose föreningarnas behov av lokaler för ungdomsverksamhet. Lokalstöd kan sökas både för föreningens egna lokaler samt för lokaler som hyrs för att ha ungdomsverksamhet i.

Ansökan ska göras senast 31 mars.

Ansökan om bidraget görs via aktivitetskort på nätet (ApN). Ansökan görs av föreningens administratör i ApN under menyvalet Bidragsansökan.

Läs mer om lokalstödet och ApN


Sök pengar till kultur i stads- och kommundelar

Under 2017 har kulturnämnden avsatt extra medel för kulturaktiviteter främst i stads- och kommundelar. Det ska ge bättre möjligheter att skapa och ta del av kultur på andra platser än i centrala Umeå.

Bidrag kan sökas av föreningar som är registrerade i Umeå kommuns föreningsregister.

Ansök om bidrag för tillfälligt kulturarrangemang

Ansökningarna handläggs löpande under året.


Stöd till Etniska föreningar

Etniska föreningar fyller en viktig funktion bland annat för nyanlända medborgare. De etniska föreningarna fungerar som ett socialt stöd till sina medlemmar. De är också viktiga för den kulturella mångfalden i Umeå.

Sök bidrag till din etniska förening senast 1 april.

Mer information och blanketter för bidragsansökan hittar du på www.umea.se/foreningsbidrag.

Vid eventuella frågor, kontakta föreningsbyrån.


Hände på lovet

Under sportlovet genomförde föreningar olika öppna aktiviteter för skollediga. Ett gott exempel är schackklubben Rockaden som ordnade sportlovskul på Väven. De bjöd in barn och unga att prova spela schack med kunniga ungdomsspelare och ledare från föreningen. Det var många som passade på att besöka föreningen under dagen. Prova-på-dagen har gett föreningen mersmak.

­—Det gav oss inspiration och nya idéer hur vi bättre kan nå ut med schacket, säger Robert Gabrielsson.

Umeå kommun stödjer föreningar som vill göra öppen verksamhet på loven.  Syftet är att alla barn ska kunna ta del av bra aktiviteter. För många föreningar innebär det också ett sätt att nå ut till nya medlemmar.

 

Läs mer om hur din förening kan skapa arrangemang under sommarlovet  

 
 
 
 

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

Vårens bidragstider

 • Lokalbidrag ungdomsverksamhet 
  31 mars, OBS! ansökan görs via ApN
 • Handikappföreningar verksamhetsbidrag
  1 april, OBS! aktiviteter ska vara inrapporterade och godkända i ApN senast 25 februari
 • Etniska föreningar
  1 april
 • Finska Kulturpotten
  30 april
 • Stöd till samlingslokaler
  30 april
 • Stöd till skoterleder
  30 april 

 • Stöd till utebelysning elljusspår
  30 april

 • Stöd till fiskevårdande åtgärder
  30 april

 • Inkluderingsbidrag
  Löpande ansökning

Hur ansöker du?

Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter.

Vilka bidragsregler gäller?

Läs mer om vilka bidragsregler som gäller.

För mer information, kontakta:Föreningsbyrån 090-16 10 00 (växel) fritid.bidrag@umea.se eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv


Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook


Befinner sig någon i din förening i digitalt utanförskap?

Under vecka 13 kommer Umeå kommun tillsammans med lokala banker och VK att genomföra en temavecka – Get online week. Under denna vecka kommer vi att hjälpa personer att använda kommunens e-tjänster, appar och BankID.

Läs mer på www.umea.se/gow


Nu kan du arrangera en Tillsammans Cup

Tillsammans Cup är en fotbollsturnering som äger rum varje år på Nationaldagen. Nyanlända och etablerade ungdomar blandas upp i lag och spelar fotboll för att främja nya vänskaper och ett öppet Sverige. Vem som helst, privatpersoner, föreningar, skolor och företag, bjuds nu in att själva arrangera en egen lokal Tillsammans Cup på Nationaldagen 6e juni.

 

Läs mer på www.tillsammanscup.se   


Hjälp fler att komma ut i naturen

Är du engagerad i en förening som har naturen som arena? Då är Polarbröd intresserade av att samarbeta med er!

Polarbröd backar upp er förening genom en prova på-dag, en spännande dag som gör det möjligt för er att bjuda in alla som är intresserade av att prova på er verksamhet. 

Läs mer på Polarbröds hemsida


Samtala om landsbygden

Välkommen till ett drop-in möte om Umeå kommuns översiktsplan för landsbygden och efterföljande handlingsprogram för hållbar landsbygdsutveckling. Träffa representanter från kommunen, diskutera och tyck till på tidigare inkomna synpunkter och lämna förslag på vad du tycker ska ingå i översiktsplanen och i efterföljande program.  

Tid: Onsdagen den 22 mars kl. 19.00-21.00, drop-in.

Plats: Restaurang Översten, Stadshusområdet, Skolgatan 31, Umeå

Översiktsplanen finns på www.umea.se/oversiktsplan, information om landsbygdsutveckling på www.umea.se/landsbygd


Ladda ner fritidsappen!

Fritidsappen innehåller information om fritidsanläggningar i Umeå kommun med omnejd. Här hittar du allt från pulkabackar och skidspår på vintern till mysiga grillplatser och sköna sandstränder på sommaren. Oavsett om du är sugen på att prova på parkour, spela frisbeegolf eller vandra i naturen så hittar du det du söker i Fritidsappen.

För vissa skidspår, badplatser och andra anläggningar kan du även prenumerera på statusuppdateringar för att alltid kunna hålla dig ajour om när spåren är dragna eller aktuell badtemperatur i havet.

Installera Fritidsappen nu och upptäck äventyret och nya smultronställen!

Ladda ner fritidsappen från AppStore

Ladda ner fritidsappen från Google Play


Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid