Föreningsbrev 7 - 2017


Håll er uppdaterade på träningstiderna

Vi vill uppmana er som hyr träningstid i våra idrottsanläggningar att ni ber era föreningsledare att hålla koll på era bokade tider via webbokningen löpande under hela säsongen. Detta för att säkerställa att någon träningstid inte är avbokad på grund av match/arrangemang. Förändringar sker fortlöpande.

Där hittar ni även lediga tider i olika lokaler för bokning av extra träningstider. Bokningsförfrågan kan skickas direkt via webbokningen.

Vill ni avboka en träningstid vid något tillfälle så ska föreningsledare mejla fritid.bokning@umea.se . Fyra dagars framförhållning som gäller för att slippa debitering.

Gå till webbokningen, service- och bokningsguiden


#GeBortTillSport - skänk din idrottsutrustning till Fritidsbanken

Ge bort till sport är ett viktigt startskott för att kunna etablera den första Fritidsbanken i Umeå. Söndag 10 september mellan 10.00 - 16.00 arrangerar TV4 "Ge bort till sport", en insamling av idrottsutrustning, på ett 50-tal orter runt om i landet. All utrustning som samlas in under dagen skänks till Fritidsbanken, ett slags bibliotek för idrottsutrustning där alla som vill har chans att låna.

 

Söndag 10 september från kl. 10 på förmiddagen kommer Fritidsbanken finnas på plats utanför Umeå Energi Arena för att hjälpa till att samla in den sport och fritidsutrustning som skänks från allmänheten, butiker och föreningar.

 

Har du inte möjlighet på söndag kan du komma förbi Ålidhem på lördag 9 september. I samband med Ålidhemsdagarna tjuvstartar vi och samlar in utrustning utanför klossen bakom Ålidhems centrum.

 

All insamlad utrustning kommer vägas, rapporteras in till Tv4 och sen lagras tills vi öppnar Fritidsbanken i Umeå.

 

Dela gärna evenemanget vidare så vi får ihop så mycket utrustning vi kan. Då kanske vi även kan slå Skellefteå som kör insamling samma dag, 10 september!

 

Läs mer:

Fritidsbanken.se

www.tv4.se/geborttillsport  


Miljöskjutsen - sök bidrag för en grönare framtid

Nu kan ideella föreningar söka upp till 20 017 kronor för att genomföra miljö- och hållbarhetsprojekt under 2017 och 2018. Det nya bidraget kallas för miljöskjutsen. Fram till 15 oktober finns fem miljöskjutsar att söka hos Umeå kommuns föreningsbyrå.

Syftet med miljöskjutsarna är att stödja projekt och insatser som bidrar till hållbar utveckling och minskad miljöbelastning. Projekten ska knyta an till en eller flera av de 17 globala målen och/eller de 16 nationella miljömålen. Miljöskjutsarna är ett initiativ inom ramen för Green Umeå.

Läs mer om kriterierna och Green Umeå på www.greenumea.se/miljoskjutsen  


Synpunkter på utredningarna förskjuts

I senaste föreningsbrevet informerade vi om att föreningar skulle ha möjlighet att lämna synpunkter på utredningarna om bidragsregler och lokalsubventioner under perioden juli - september. Remissperioden förskjuts in på hösten. Vi återkommer med mer information och tidpunkt i kommande föreningsbrev.


Umegration tillbaka 12 oktober

Efter vårens välbesökta Umegration – Umeås forum för integration – blickar vi framåt mot höstens forum!

Save the date: torsdag 12 oktober kl. 13.00–17.00 på Väven

Under forumet får vi ta del av den senaste forskningen och inspireras av föreningar som med deras engagemang gör skillnad. Denna gång samarrangeras Umegration med Umeå stadsbibliotek och fokus kommer att vara språk, kultur och integration.

Umegration är ett forum som ger stöd till föreningar som arbetar med integration. Genom att samla engagerade personer med kunskap och kompetens inom området vill vi stärka samverkan mellan offentligt och frivilligt engagemang

Vi återkommer med mer information och länk till anmälan i september

Läs mer om Umegration


Aktuellt om bidrag från Umeå kommun


Sök bidrag ur finska kulturpotten

30 september är sista dagen för ideella föreningar att ansöka om bidrag från den finska kulturpotten. Bidraget ska gå till aktiviteter som främjar det finländska språket och finsk kultur, särskilt med fokus på barn.

Om kulturpotten
Umeå kommun är finskt och samiskt förvaltningsområde. Årligen får kommunen ett statsbidrag för arbetet med de nationella minoriteterna.

Vilka kan söka?
Ideella föreningar med säte i Umeå kommun, som är registrerade i kommunens föreningsregister, kan söka bidrag ur kulturpotten.

Läs mer om kulturpotten och hitta länk till ansökan på www.umea.se/kulturpotten


Ansök om verksamhetsstöd till er kulturförening

Torsdag 15 september är sista datum för Umeås kulturföreningar att skicka in ansökan om verksamhetsstöd för 2018 från kulturnämnden.

Läs gärna igenom Umeå kommuns bidragsregler innan du skickar in ansökan från din förening.

Om du har frågor, hör av dig till Robert Tenevall via mejl robert.tenevall@umea.se, föreningsbyrån.

Gör din ansökan om verksamhetsstöd

Läs Umeå kommuns bidragsregler

Välkommen med er ansökan!

 
 
 
 

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

Höstens ansökningstider:

 • Verksamhetsstöd kulturföreningar
  15 september
 • Finska kulturpotten
  30 september
 • Miljöskjutsen
  15 oktober
 • Driftstöd till föreningar med egna anläggningar
  31 oktober
 • Investeringsstöd
  31 oktober
 • Stöd till social verksamhet
  31 oktober
 • Socialt förebyggande insatser för barn och ungdomar
  31 oktober
 • Stöd till orienteringskartor
  1 december

Löpande:

 • Projektstöd Ungdom
 • Projektstöd Mångfald
 • Projektstöd Folkhälsa
 • Projektstöd Tillfälligt kulturarrangemang
 • Internationellt ungdomsutbyte
 • Inkluderingsstöd
 • Idrottsarrangemang av rikskaraktär

Hur ansöker du?

Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter.

Vilka bidragsregler gäller?

Läs mer om vilka bidragsregler som gäller.

För mer information, kontakta:Föreningsbyrån 090-16 10 00 (växel) fritid.bidrag@umea.se eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv


Women in sport + Adventure, 28 - 29 september

WS+A är en årlig mötesplats som syftar till att stödja, stärka och uppmuntra kvinnors deltagande i idrott och äventyrssport.

 

Läs mer och boka din biljett på www.womeninsportandadventure.se  


Change the game 16 september

Årets tema för stora aktivitesdagen är – ”Idéer för rörelserikedom”.

Läs mer på www.changethegameumea.se  


Glöm inte att marknadsföra dina evenemang

Kanske arrangerar er förening ”prova på tillfällen” för allmänheten för att locka fler till er förening? Glöm då inte att lägga in det i evenemangskalendern ”Allt om Västerbotten”. Förutom att evenemanget syns på vk.se så syns det även på kommunens webbplats på lite olika ställen, exempelvis www.umea.se/kommun och www.umea.se.

Se fler tips på hur du kan marknadsföra evenemang


Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook


Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid