Slug! nr 3/3 2018


AKTUELLT

Utbildning: Vill du utbilda dig till Slöjdhandledare?
Kultur i Halland – Slöjd startar nästa grundutbildning till slöjdhandledare den 1 februari 2019. Studieort: Halmstad. Sista anmälningsdag är 24 januari.

Arbetar du inom fritids, skola, förskola, kulturskola, särskola, museum, naturrum, ungdomsverksamhet, kyrka, förening eller liknande och vill öka möjligheten för barn, unga eller/och vuxna att slöjda?  Utbildningen erbjuder dig, med eller utan förkunskaper, redskap för att slöjda säkert och enkelt tillsammans med barn och unga. Pedagogiken går också att använda i sammanhang där du slöjdar med vuxna och äldre. Utbildningsupplägget är 47 studietimmar fördelat på 7 träffar under våren, februari-april 2019. Vi kommer att vara på Kulturhuset Najaden, Halmstad, i Konstnärernas Kollektivverkstad nya lokaler. Utbildningen innehåller teoretiska och praktiska moment, grupparbete i att arrangera slöjdaktiviteter samt en halvdag med hjärt-lungräddning av barn och olycksfall i slöjdrummet.

Utbildningstider: kl. 08.30- 16.15. 1/2, 15/2, 27/2, 15/3, 29/3, 8/4, 26/4.
Deltagarkostnad är 3900 kr exkl. moms, det finns 12 utbildningsplatser. Sista anmälningsdag är 24 januari. Anmälan är bindande efter 24/1 men kan överlåtas till kollega.
Läs med på Kultur i Halland – Slöjd

Anmälan görs till utvecklare Veronica Olofsson: veronica.olofsson@regionhalland.se

 

Vill du utveckla ditt hantverksföretag?
Ansök om kostnadsfri rådgivning – vi erbjuder åtta platser!

Önskar du nå nya målgrupper, spetsa till pedagogiska koncept, se över din marknadsföring, få hjälp att analysera just dina utmaningar och upptäcka nya möjligheter?

Det handlar totalt om fem rådgivningstimmar per deltagare och vi vänder oss till dig som är verksam med ditt företag i någon av de halländska kommunerna samt inte längre befinner dig i uppstartsfasen med ditt företag. Tillsammans med Mia Lindgren, extern konsult med god kännedom inom slöjd- och konsthantverksområdet, analyserar ni igenom ditt företag.

Under våren 2019 gör Kultur i Halland – Slöjd en riktad satsning där vi erbjuder dig som slöjd- och konsthantverksföretagare att få kostnadsfri individuell coachning. Satsningen är ett led i att stärka och utveckla företagande i regionen och är fristående från Timbanken.

Ansök senast 15 januari 2019
Vi erbjuder plats för åtta deltagare, urval kommer att ske genom att affärsplan och hållbarhet vägs in liksom demografisk och geografisk spridning. Deltagandet är bindande först när du tackat ja till erbjuden plats. Välkommen med din ansökan.
Kontakta utvecklare Veronica Olofsson via e-post veronica.olofsson@regionhalland.se
(tel. 035-17 98 80) om du har frågor.

Läs om satsningen och hur Du ansöker här på Kultur i Halland – Slöjd


Ull för livet- Vandringsutställning

Ull för livet
Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och finns i ett sådant överflöd som ullen. Vandringsutställningen är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare som strävar efter att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv.
Nu visar vi en utökad variant av utställningen fram till den 13 januari 2019 på Textilmuseet i Borås.

Ull som resurs
Projektet startade 1 september och är ett EU-projekt med ett stort övergripande mål: Vi måste hitta avsättning till svensk ull och sluta slänga den för att i nästa steg importera ull från djur som haft det betydligt sämre än de svenska djuren. Det kan vi göra på många sätt, så projektet kommer att arbeta med breda perspektiv. Vi utgår från Halland, men samarbetar gärna med andra områden. Prenumerera på nyhetsbrevet Ull som resurs här

EU-projektet drivs av Hushållningssällskapet Halland, Coompanion Halland, Hallands fåravelsförening, Region Halland och The Loop Factory AB. Läs mer här om Ull som resurs

Vävmässan 2020 i Halmstad
Den 24-26 september 2020 arrangeras Vävmässan på Halmstad Arena. Mässan arrangeras vart tredje år av Svenska Vävrådet och olika orter väljs för varje tillfälle. Den allra första Vävmässan gick av stapeln 1986, just i Halmstad. Nu är det dags igen! 

Utvecklare Marita Jönsson är lokal värd för Vävmässan 2020. Det känns fantastiskt att få välkomna alla vävare till Halland och Halmstad. Här finns en levande hemslöjdstradition som känns viktig att lyfta, för både tillresta och boende i länet.
Läs mer här om Vävmässan 2020 i Halmstad

Konferensen Fritid = Slöjdtid - Nu på film
En konferens om slöjd på barns och ungas villkor – för dig som jobbar med barn och unga i såväl skolan som på fritiden. Barn och unga har rätt till kultur, rätt att uttrycka sina åsikter och påverka de beslut som rör dem själva. Men på vilket sätt kan vi erbjuda slöjd som uttrycksmedel? Hur ger vi barn och unga chansen att påverka och vara delaktiga i processer? Hur möjliggör vi slöjd som uttrycksmedel?

Konferensen Fritid = Slöjdtid arrangeras den 6 september av Kultur i Halland – Slöjd i samarbete med Nämnden för Hemslöjdsfrågor och Varbergs kommun.

Nu kan du ta del av konferensen Fritid = Slöjdtid i filmformat på vår webbplats

Hej Slöjd! - Nu på film
Hur skulle en utställning se ut om barn fick vara med och påverka utformningen? Kan en utställning om slöjd bli en inspiration för barn och unga att börja slöjda?

I satsningen Hej Slöjd! har en utställning skapats av och för barn, kopplat till slöjd och hantverk. Det är inte vilken utställning som helst - utan en utställning där barnen bestämmer hur det ska se ut och vad som ska hända!
Tillsammans med utvecklare Emma Andersson har 350 barn tagit fram materialet till en utställning som visades 1 sep - 4 nov  på Galleri Hamnmagasinet i Varberg. Sammanlagt har 487 barn besökt utställningen och nästan alla har testat på slöjd och slöjdens möjligheter under sitt besök.

Se filmerna som ger barnens perspektiv och svar på frågorna i Hej Slöjd!


Fler nyheter
Även om du inte har en egen sida på Facebook kan du följa vad som händer där på Kultur i Halland - Slöjds sida, du klickar bara här.

Mer om vår verksamhet hittar du på Kultur i Halland - Slöjds webbplats.

Kultur i Halland - Slöjds webbplats


KULTURUTVECKLING

Konstnärernas kollektivverkstad - KKV
KKV Halmstad har precis flytta in i nya lokaler på Kulturhuset Najaden. Det möjliggör att de kan utvidga sin verksamhet utöver den grafiska verkstad och analoga fotolabbet. I lokalerna planeras för ett eget konstgalleri, verkstäder i trä, keramik och screentryck. Som kollektivverkstad är det tillsammans som verksamheten formas.  Välkommen att ansöka om medlemskap och vara med från start i denna process! 
Konstnärernas kollektivverkstad Halmstad

Årets julklapp - Det återvunna plagget
Det återvunna plagget är årets julklapp. I år passar det utmärkt att även ge bort det där plagget som du har liggande. Kanske något av de plagg du gjorde till dig själv men nu har liggande på hyllan. Läs mer om årets julklapp som utses av Svensk Handel ägda företaget HUI Research.

Årets julklapp - Det återvunna plagget
Karin Holmbergs broderi pryder inrikesportot, Foto Postnord/Per Myrehed.

Slöjdkraft- Nya frimärken
Slöjdkraft heter Postnords nya slöjdfrimärken, inspirerade av den samtida slöjden: "Vi ville fånga den moderna slöjden med rötter i traditionen, stick- och virkkaféer, garngraffiti, ”moderna” bonader, återbruk, hållbarhet, samhällsengagemang, eget skapande och gemenskap", säger man från Postnords håll om hur Slöjdkraft kom till. Läs mer om de sex nya frimärken som släpps 10 januari 2019 på Kurbits.nu

Julgran av textilt återbruk
Nu lyser åter julgranen vid rondellen i Åsa. Detta år är det distanskursen Textila Återbruk vid Löftadalens folkhögskola och läraren Teresa Bortoluzzi som skapat en gran av garn. Vill du fördjupa dig inom textil och återbruk med inriktning mot en hållbar utveckling, läs mer om här om distanskursen Textila Återbruk.

Julgran av garn av Teresa Bortoluzzi

STÖD - PROJEKTMEDEL

Ung i Halland
Har du och dina kompisar en grym idé som ni vill förverkliga? Är ni mellan 13-25 år? Ung i Halland kan stödja er idé upp till 30 000 kr. Ett projekt är som ett pussel. Det gör ingenting i fall du och dina kompisar aldrig jobbat med ett projekt tidigare. Det är faktiskt en ännu större anledning att driva projekt då! För ni kommer att lära er så mycket nytt och lära känna en massa roliga och spännande personer på vägen. Ung i Halland är ett projekt som syftar till att övergripande stärka entreprenörskapet och det lokala engagemanget hos unga mellan 13-25 år. Projektet vill sätta fokus på landsbygdens unga och arbeta för att stärka deras entreprenörskap. Kontakta ungdomscoachen Elinor på: elinor.forsberg@lluh.se eller telefon: 072-182 50 33.
Ung i Halland

Timbanken – Region Halland
Är du blivande, ny eller etablerad företagare? Timbanken är Region Hallands och kommunernas affärsutvecklarstöd för dig som vill utveckla ditt företag eller planerar att starta ett. I Timbanken kan du ansöka om fem kostnadsfria konsulttimmar. Denna konsulthjälp kan t ex användas för att stärka ditt varumärke, marknadsföring eller annan affärsutveckling. Behöver du anställa, hjälp med sociala medier eller frågor som rör digitalisering eller hållbarhet så finns kompetensen i Timbanken.


FÖRELÄSNINGAR - NU PÅ FILM

Konstnärlig frihet inom ramen för kulturpolitiken – nu på film
Kulturrådet och Konstnärsnämnden arrangerade den 6 september en konferens i Filmhuset i Stockholm som handlade om konstnärlig frihet, kulturpolitik och uppföljning av #metoo.  De fem huvudrubrikerna var: Konstnärlig frihet som mänsklig rättighet. Politisk styrning och konstnärlig frihet – en paradox? Hur långt sträcker sig den konstnärliga friheten? #metoo, tystnadskultur och rättssäkerhet. Hat, hot, våld och trakasserier – hur kan vi arbeta förebyggande? Nu kan du se föreläsningarna och samtalen via Kulturrådets Youtube-kanal.

Handmade Issues 2018

Handmade Issues 2018 – nu på film
Handmade Issues är Hemslöjdens kreativa forum för slöjd, design och hantverk och hölls den 17 november på Historiska Muséet i Stockholm. Syftet är att lyfta normer inom slöjd, design och hantverk samt skapandets plats i ett modernt samhälle. Moderatorn Shang Imam från Verkligheten i SR P3, samlade deltagarna kring temat LÄNGTAN – hur tar den sig uttryck i skapandet och vad säger den om vilka vi vill vara?
Se filmer från föreläsningarna här på Hemslöjden.


KURS

Kurs i karvsnittsteknik
Helgkurs i karvsnittsteknik, 16-17 februari, Varberg. Karvsnitt är en form av dekorativt snedskuren dekor på trä som görs med vinklade snitt. Under ledning av Sune Oskarsson, Ullared får du lära dig grunderna i att skära karvsnitt. Kursen passar för alla oavsett förkunskaper. Pris: 825kr, kostnad för material tillkommer. Begränsat antal platser, föranmälan via webbplatsen eller på
tel. 0340-201080.
Läs mer på kursarrangören Studiefrämjandet Hallands webbplats  

Kurs i fritt broderi med ledbelysning  
16-17 februari 2019 i NBVs lokal i Halmstad. Utveckla ditt textila skapande till en ny nivå. Vi arbetar med syntetiska tyger och lödstationer för att få ett spännande och vackert lysande konstverk. Kursledare, Mikael Svensson (www.silvernalen.se). Deltagaravgift 900kr för medlemmar i Halmstads hemslöjdsförening och Broderiakademin och 1100kr för övriga. Materialkostnad tillkommer med 350 kr, betalas på plats. Begränsat antal deltagare, 16 personer. Anmälan görs till Ann-Katrin Witt via e-post: annkatrinwitt48@gmail.com

Arrangerar gör Halmstads hemslöjdsförening i samarbete med Broderiakademin Halland.


LÄSTIPS

Romska smycken, hantverk, tradition och ett sätt att leva

Faktaboken är skriven av Åsa Nilsson och Erland Kaldaras och en del av ett större projekt med namnet Romskt hantverk – igår, idag, imorgon som ställer frågan: Kan det romska hantverket levandegöras igen och kan ungdomar inspireras till att vilja utbilda sig och föra arvet efter Rosa Taikon vidare in i framtiden? Boken släpptes i samband med projektets stora vandringsutställning som urinvigdes på Regionmuseet Kristianstad 7 dec. Foto, Torkel Edenborg. Egen utgivning.
Läs mer på Regionmuseet Kristianstad

Konsten att tälja
Niklas Karlsson är yrkesverksam slöjdare med handverktyg som specialitet. I Konsten att tälja får man lära sig grunderna i att tälja användbara bruksföremål med kniv och yxa. Hans vackra slevar, stekspadar och andra föremål används av många som vill rensa ut plast från sitt kök. Förutom att dela med sig av sin kunskap i täljandets konst ger Niklas mängder av tips kring verktyg (knivar, yxor, skölpar) och hur man konstruerar sin egen täljhäst och förbättrar vedkubben. Hur man samlar material till sitt täljande är en viktig del, liksom efterbehandling med olja och färg. Det finns också goda råd för den som vill dekorera sina alster, bygga en enkel hylla eller göra en näverask. Författare Niklas Karlsson, utgiven 2018 på förlag Kabusa böcker. Boken distribueras av ahardslojdlife

Bottensömmar
I det här häftet finns en inledande beskrivning på hur du lägger grundgallret och gör enkel dekor, därefter följer tydliga beskrivningar på tjugo olika botten­sömmar att brodera själv.
På ett enkelt sätt kan du skapa vackra mönster som går att brodera över såväl små som stora ytor. Du utgår alltid från ett grundgaller som du sedan smyckar efter tycke och smak. Du kan brodera på ylle, linne eller bomull, välja olika färger och kvaliteter på garnet, smycka med pärlor och paljetter – möjligheterna är oändliga. En bottensöm kan ­antingen vara en mindre del av ett större broderi eller stå på egna ben och utgöra hela broderiet.
Broderierna är skapade av Carina Olsson, en skicklig brodös med passion för bottensömmar. Författare Carina Olsson, utgiven hösten 2018 på Hemslöjdens förlag

 

 

KONTAKTA OSS

 
Veronica Olofsson

Veronica Olofsson
Utvecklare Slöjd och konsthantverk
TFN: 035-17 98 80
MOBIL: 073-094 10 20
E-POST: veronica.olofsson@regionhalland.se

Marita Jönsson

Marita Jönsson
Utvecklare Slöjd och konsthantverk
TFN: 035-17 98 81
MOBIL: 073-081 10 15
E-POST: marita.jonsson@regionhalland.se

Emma Andersson

Emma Andersson - Föräldraledig
Utvecklare Slöjd och konsthantverk
Barn och unga
MOBIL: 073-341 32 34
E-POST: emma.c.andersson.@regionhalland.se


Dataskyddsförordningen - GDPR
Vi behandlar dina personuppgifter (namn och e-post) enligt den nya dataskyddsförordningen. Du kan när som helst avbryta din prenumeration genom att klicka på ”Sluta prenumerera” högst upp till höger i nyhetsbrevet. Läs mer här om Region Hallands dataskydd.

Kultur i Halland - Slöjds webbplats                         Kultur i Halland - Slöjd på Facebook