Skriv ut

Aktuellt om vård, omsorg och forskning

16 september 2020

 
 

Välkommen till nyhetsbrevet Livsviktigt - Aktuellt om vård, omsorg och forskning inom Stockholms Sjukhem.  

 

SIGNERAT Karin Thalén, sjukhusdirektör

Det har nu gått drygt sex månader sedan vi gick upp i stabsläge med anledning av coronapandemin. Stockholms Sjukhem har under mars-juni vårdat drygt 350 patienter med covid, vilket motsvarar 24 procent av alla geriatriska covidpatienter i regionen. Vi har även rehabiliterat cirka 80 patienter som vårdats för covid inom akutsjukvården. Nu minskar antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19, hos oss och i regionen. Och vi har gått från stabsläge till normalläge. Samtidigt finns en bra beredskap om läget förändras i höst. 

Under pandemin har vi lärt oss mycket om vår förmåga att snabbt ställa om verksamheten och hitta nya former för samverkan både inom vår egen organisation och med andra aktörer. Jag känner stor tillit till vår förmåga att tillsammans hantera såväl hur pandemin utvecklas som nya, mer positiva utmaningar. Vi expanderar inom både äldreomsorg och ASIH samt planerar för ombyggnad i vår fastighet på Kungsholmen. Allt för att rusta för framtiden så att vi kan erbjuda vård till fler.

 
 
 

Stockholms Sjukhem vann upphandling om Hornskroken

 

Stockholms Sjukhem får förtroendet att driva Hornskrokens vård- och omsorgsboende samt Pensionat Hornskroken på Södermalm. Avtalet med Stockholms stad är klart och den 1 februari 2021 tar Stockholms Sjukhem över driften av verksamheten.

 

– Vi är mycket glada över att ha vunnit upphandlingen och få förtroendet att driva Hornskroken, säger sjukhusdirektör Karin Thalén. Vård och omsorg för äldre är en av hörnstenarna i Stockholms Sjukhems verksamhet och vi planerar för expansion inom detta område. Vi vill bidra till att fler får möjlighet till en individuell äldreomsorg utifrån den enskildes behov.

 

Läs mer på vår webbplats

 
 

ASIH-verksamheten expanderar

 

Stockholms Sjukhems avancerade sjukvård i hemmet (ASIH) i Bromma utökas. Första steget är att tre team nu har blivit fyra.

– Många patienter väljer oss och vi får mycket remisser från andra verksamheter. Naturligtvis är det här jättekul och något vi har förberett oss inför under en längre tid, säger Madeleine Melander, enhetschef på ASIH Bromma.

ASIH-teamen vårdar patienter som kräver avancerad sjukvård men som inte har behov av att vara inlagda på sjukhus. Dygnet runt och alla dagar i veckan kan vi komma och ge vård till patienter med kvalificerade vårdbehov. Stockholms Sjukhems avancerade sjukvård i Bromma är en av de största i sitt upptagningsområde.

Läs mer på vår webbplats  

 
 

Inskrivna i White Guide Senior igen – nu med ännu bättre placeringar

 

Stockholms Sjukhem finns nu ännu en gång med i senaste utgåvan av White Guide Senior. Och den här gången blev det ännu bättre placeringar! En fjärdeplats i kategorin Årets Seniormåltid och kostchef Mikael Cederberg tog hem en sjätteplats i kategorin Årets Seniorkock.

– Naturligtvis känns det här fantastiskt, säger Mikael Cederberg.

Läs mer på vår webbplats  

 
 

Månadens FoUU-projekt: D-vitamin ska minska smärta hos cancerpatienter

 

Linda Björkhem-Bergman, docent och överläkare på Stockholms Sjukhem, driver ett forskningsprojekt som undersöker om cancerpatienter kan få mindre smärta när de blir behandlade med vitamin D.

– Det är också intressant att se om behandling med vitamin D kan minska infektioner, trötthet och öka livskvaliteten hos de här personerna, säger Linda Björkhem-Bergman, som leder studien.

Vitamin D behövs för att upprätthålla ett intakt immunförsvar. Många cancerpatienter har låga eller mycket låga vitamin D-nivåer. Brist på vitamin D kan leda till ökad risk för infektioner men också till ökad risk för smärta, trötthet och depressioner. Studien har fått stöd från Stockholms Sjukhems Jubileumsprogram.

Läs mer och se film på webbplatsen  

 
 
 

Podd: Om rehabilitering efter covid-19

 

Fysioterapeut Nanna Forsmarker var med och öppnade upp en avdelning för rehabilitering av covid-19 på Stockholms Sjukhem. Hon berättar hur rehabiliteringen av covid-19-patienter som tidigare legat i respirator går till. Och hur ska man tänka om man tror att man haft covid och fortfarande inte mår helt bra? Nanna ger många tips till vårdpersonal som kommer i kontakt med patientgruppen. Vi får även svar på hur det känns att jobba under en pandemi och vilka tankar det har väckt. 

Lyssna via vår webbplats

Podden Omtanken finns där poddar finns. Lyssna via Acast eller Spotify 

 

AKTUELLA UTBILDNINGAR

Vetenskapsmetodik

Den 6-7 oktober 2020 erbjuder FoUU-enheten vid Stockholms Sjukhem en tvådagarskurs för ST-läkare i geriatrik. Kursen ger kunskap om grundläggande vetenskapsmetodik. Kursansvariga är Staffan Lundström, docent och överläkare, FoUU-enheten, Stockholms Sjukhem och Linda Björkhem-Bergman, docent och överläkare, FoUU-enheten, Stockholms Sjukhem.

 

För mer information och anmälan se vår webbplats

 

Den svårt sjuke patienten inom akutsjukvård

Den 10-11 februari 2021 anordnar Palliativt kunskapscentrum och Stockholms Sjukhem en tvådagsutbildning på avancerad nivå för läkare. Målgruppen är erfarna läkare inom akutsjukvården, som är anställda inom Region Stockholm eller hos vårdgivare med avtal med Region Stockholm.

 

För mer information och anmälan se PKC:s webbplats

 

Arbeta med oss

Luncha hos oss

Vill du arbeta i en verksamhet präglad av omtanke, respekt och kunskap? Välkommen att bli en av oss! Vi är cirka 1 300 anställda i våra verksamheter i Bromma och på Kungsholmen. Du hittar aktuella lediga jobb på vår webbplats - och där kan du också lämna intresseanmälan:

 

Lediga tjänster 

Här på Stockholms Sjukhem satsar vi för att kunna erbjuda måltider av högsta kvalitet. Maten i vårt kök tillagas från utvalda råvaror, gärna ekologiska och närodlade.

Restaurangen finns i våra lokaler på Kungsholmen och är öppen för alla. Lunch serveras vardagar kl.11-14. 

 

Lunchmeny

 

 


Personuppgifter som sparas om dig som prenumererar på Livsviktigt
I enlighet med den nya dataskyddsförordningen (GDPR) vill vi informera dig om att vi har registrerat din mejladress. Din mejladress används enbart för att skicka ut vårt nyhetsbrev. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom att klicka på länken "Avsluta prenumeration" som finns längst ner i varje nyhetsbrev. Då raderas din mejladress automatiskt från nyhetsbrevets register.

 

 

Stockholms Sjukhem är en idéburen vårdgivare som bedriver vård och omsorg utan vinstsyfte. Vi erbjuder ett brett vårdutbud inom geriatrik, palliativ vård, rehabilitering och äldreomsorg. Följ oss gärna på:

Facebook Instagram LinkedIn Twitter