Föreningsbrev 6 - 2017


Föreningar i Hörnefors: Välkommen till informationsträff om Hörnefors kommunhus.

Välkommen till en informationsträff om kommande ombyggnation och anpassning av kommunhuset i Hörnefors onsdag 21 juni. Syftet med anpassningarna är att förbättra fastigheten för föreningar och kommunala verksamheter. Representanter från fastighet och fritid, Umeå kommun, kommer att finnas på plats.

Tid: 18.30.

Plats: Hörnefors kommunhus, Kempesalen

Ingen föranmälan krävs.

 

Varmt välkommen!


Tyck till om utredningarna av bidragsregler och lokalsubventioner

I dagarna kommer utredningarna om bidragsregler och lokalsubventioner för föreningslivet att färdigställas. Därefter är det dags för er förening att tycka till. Utredningarna kommer att skickas ut på remiss inom ett par veckor. Mer information om denna process kommer i ett särskilt utskick till alla föreningar i kommunens föreningsregister. Remissvar behöver vara inlämnade av er förening senast 30 september.

 

Om utredningen om bidragsregler 

Syftet med bidragsutredningen har varit att hitta en enklare och tydligare struktur med ett färre varianter av bidrag och mer årligt stöd till föreningarna i enlighet med den statliga utredningen "Palett för ett stärkt civilsamhälle". Utredningen har även tittat på möjligheten att vissa bidrag skulle kunna vara möjliga att söka för andra associationsformer än ideella föreningar samt att man i dialog med subventionsutredningen sett över stödet för lokaler.

Utredningen om bidragsregler har genomförts av en extern utredare där man bland annat genomfört en mängd intervjuer med föreningsföreträdare, politiker och tjänstemän.

 

Om utredningen om lokalsubventioner

Syftet med utredningen om lokalsubventioner har varit att se över hur kommunen på bästa sätt och med likvärdiga principer kan stötta föreningslivet med subventionerade lokaler. Utredningen har berört lokaler som hyrs ut stadigvarande och inte berört lokaler som hyrs ut på timtid via föreningsbyrån eller Väven. Fokus har varit på stöd kring administrativa lokaler, möteslokaler och verksamhets-/aktivitetslokaler.

 


Aktuellt om bidrag från Umeå kommun

Ansök om aktivitetsbidrag senast 25 augusti

Från och med 1 juli kan ni skicka in föreningens ansökan om aktivitetsbidrag. Ansökan görs genom att föreningsadministratörer i Apn skickar in periodrapporten till oss. Periodrapporten sammanställs automatiskt i Apn. Observera att ansökan ska skickas in av två personer i föreningen, varav minst en ska sitta i styrelsen. Periodrapporten ska vara inskickad senast den 25 augusti. Kom också ihåg att skicka in er förenings årsmöteshandlingar i god tid. Det gör ni genom att klicka på alternativet ”bidragsansökan” i apn. Sedan laddar ni upp era årsmöteshandlingar.

Gör din ansökan via Aktivitetskort på nätet (Apn)  


Ansök om verksamhetsstöd till din kulturförening senast 15 september

Torsdag 15 september är sista datum för Umeås kulturföreningar att skicka in ansökan om verksamhetsstöd för 2018 från kulturnämnden.

Läs gärna igenom Umeå kommuns bidragsregler innan du skickar in ansökan från din förening.

Om du har frågor, hör av dig till Robert Tenevall via mejl robert.tenevall@umea.se, föreningsbyrån.

Gör din ansökan om verksamhetsstöd

Läs Umeå kommuns bidragsregler

Välkommen med er ansökan!


Informera barn och unga om era evenemang på www.umea.se/handerpalovet

Har din förening öppna aktiviteter för barn och unga under sommarlovet? I så fall kan ni synliggöra det genom att lägga upp era evenemang på www.umea.se/handerpalovet.

I år har kalendern snyggats till och fått bättre funktionalitet. Som besökare på sidan kan du direkt se om evenemangen är gratis att besöka. Du kan även sortera på dag, vecka och månad, men även på typ av evenemang och var de sker på en karta.

Förra sommaren hade vi ett stort antal besökare på webbsidan. Vi skapade intresse främst via Händer på lovet-kortet som går ut till alla grundskoleelever, men även genom att annonsera på facebook och instagram för att nå vårdnadshavare. Samma koncept kör vi i år.

Se hela utbudet på www.umea.se/handerpalovet  

Läs mer om hur du gör för att lägga upp ett evenemang i lovkalendern


Ansök om "extratjänster" från arbetsförmedlingen

Genom extratjänst kan föreningar få en extra resurs som stöttar verksamheten. Extratjänster är ett verktyg som kan ge både nyanlända och långtidsarbetslösa en väg in på arbetsmarknaden. Arbetsgivare som anställer får ett ekonomiskt stöd som motsvarar lönekostnaden i upp till 12 månader. Subvention för handledarstöd utgår. Tidigare har enbart offentliga verksamheter kunnat nyttja resursen men från och med 1 juli 2017 så utvidgas extratjänsterna och kan därefter användas av kulturell verksamhet, ideella idrottsföreningar, trossamfund och ideella föreningar för arbete med socialhjälpverksamhet eller omsorg om barn och ungdomar.

 

Läs mer om Extratjänst på  arbetsförmedlingens webbsida eller kontakta dem via telefon på 0771-416 416

 


Umegrationsforum tillbaka i höst

Efter vårens välbesökta Umegration – Umeås forum för integration – blickar vi framåt till höstens forum!

Save the date: torsdag 12 oktober kl. 13.00–17.00 på Väven

Under forumet får vi ta del av den senaste forskningen och inspireras av föreningar som med deras engagemang gör skillnad.

Efter sommaren kommer programmet att släppas och då är ni varmt välkomna att anmäla er till en inspirerande och lärorik eftermiddag!

Läs mer på www.umea.se/umegration

 
 
 
 

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

Hur ansöker du?

Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter.

Vilka bidragsregler gäller?

Läs mer om vilka bidragsregler som gäller.

För mer information, kontakta:Föreningsbyrån 090-16 10 00 (växel) fritid.bidrag@umea.se eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv


Föreningsbyråns öppettider under sommaren

Lokalbokningen:

 • Begränsad bemanning vecka 27-32.
 • Under vecka 31 nås lokalbokningen endast via telefon 090-16 18 55 och mejl
 • För akuta ärenden som gäller redan bokade lokaler kontaktar du ronderingsgruppen på, 070-850 65 36, 070-850 65 37 eller via mejl

Bidrag och rådgivning:

 • Stängt vecka 28-30.
 • Begränsad bemanning vecka 27, 31 och 32.
 • Under sommarperioden kan man med fördel skicka frågor via mejl

Nya föreningar under våren 2017

 • KulturKlubben                                                         
 • PK Nordic                                                                  
 • Umeå bjj sällskap
 • Umeå Track and Field Club                                 
 • Cykelintresset                                                  
 • Umeå Musikförening                                       
 • Morningstar Inn                                                     
 • Umen flugfiskeförening                                      
 • Lynx Studios
 • RFSU Umeå
 • Palestinska Socialdemokratiska föreningen
 • Umeå Vokalensemble
 • IF Umeå Långdistans
 • Open Views
 • Out of Step    
 • And Nek Ben 
 • Kulturföreningen Generationskören 
 • Semäj för den jag är
 • Palestinska Socialdemokratiska föreningen                                        

Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook


Ladda ner fritidsappen!

Fritidsappen innehåller information om fritidsanläggningar i Umeå kommun med omnejd. Här hittar du allt från pulkabackar och skidspår på vintern till mysiga grillplatser och sköna sandstränder på sommaren. Oavsett om du är sugen på att prova på parkour, spela frisbeegolf eller vandra i naturen så hittar du det du söker i Fritidsappen.

För vissa skidspår, badplatser och andra anläggningar kan du även prenumerera på statusuppdateringar för att alltid kunna hålla dig ajour om när spåren är dragna eller aktuell badtemperatur i havet.

Installera Fritidsappen nu och upptäck äventyret och nya smultronställen!

Ladda ner fritidsappen från AppStore

Ladda ner fritidsappen från Google Play


Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid