Föreningsbrev 9 - 2017


Anslut er till Kompiskortet

Vi hoppas att er förening vill vara med och bidra till ett tillgängligare Umeå genom att ansluta er till Kompiskortet. Kompiskortet är framtaget för personer med olika funktionsvariationer i åldern 12 år och uppåt. Med Kompiskortet går du två personer till priset av en på olika kultur-, fritid- och idrottsaktiviteter.

Genom att ansluta er gör ni en god sak och en viktig insats. Er förening får ingen ersättning, däremot når ni nya målgrupper och personer som i sin tur marknadsför er verksamhet. Er förening bestämmer själva hur erbjudandet ska se ut – om det är entréavgifter, medlemskap eller biljetter, om det ska gälla vissa dagar eller tider.

Syftet med Kortet är att skapa bättre förutsättningar för en meningsfull fritid för personer med olika funktionsvariationer. Vi hoppas att Kompiskortet ska göra det lättare att ta sig ut på olika aktiviteter och stärka det sociala nätverket genom att man kan ta med en vän gratis.

Läs mer om Kompiskortet och vad det innebär att ansluta

Skicka intressanmälan om att ansluta till Kompiskoret  


Vad händer under Höstlovet? - Lägg in era arrangemang i lovkalendern

I somras satsade Umeå kommun lite extra på marknadsföringen av www.umea.se/handerpalovet, vi uppdaterade även kalendern så den fick ett fräschare utseende och bättre funktionalitet. Under sommaren hade sidan mer än 18 000 besök. Nu är det dags för höstlovet och vi hoppas att er förening lägger in era aktiviteter som rör barn och unga i lovkalendern.

Vi kommer att marknadsföra webbsidan veckan innan lovet med annonser och affischer.

Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du lägger in dina arrangemang


Nominera till årets eldsjäl

Fram till den 13 november kan du nominera till Årets eldsjäl. Med utmärkelsen vill Umeå kommun uppmärksamma och visa uppskattning till allt det fina frivilligarbetet som görs i Umeå. Det kan vara en förening eller organisation som utmärkt sig och gjort betydande insatser under året för invånarna. Ett kriterie är att priset ska tilldelas en förening eller en organisation som är öppen för så många som möjligt i kommunen. Årets eldsjäl får förutom ära och diplom en check på 5 000 kronor. Vinnaren uppmärksammas under Internationella frivilligdagen 5 december.

 

Sista dagen att nominera är 13 november

 

Nominera den du tycker ska få utmärkelsen Årets eldsjäl


Internationella frivilligdagen 5 december

Internationella frivilligdagen, infaller årligen 5 december. Årets tema är barn/unga och ett hållbart samhälle. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985. I Umeå utses bland annat Årets eldsjäl.

Vi välkomnar alla människor unga som äldre som gör frivilliginsatser inom Umeås rika föreningsliv, kyrkan, skolan, mötet med nyanlända, sjukhuset eller motsvarande till en hejdundrande kväll.

Internationella frivilligdagen arrangeras av Umeå föreningsråd med stöd av Umeå kommun.

Alla är varmt välkomna!

Läs mer om evenemanget på facebook


Aktuellt om bidrag från Umeå kommun


Driftstöd till föreningar med egna idrottsanläggningar

För att kunna erbjuda alla som bor i Umeå kommun ett stort urval av olika anläggningar för idrott och friluftsliv stöttar vi föreningar som äger egna anläggningar. Föreningar som hyr eller lånar ut anläggningen till andra intresserade föreningar, organisationer, grupper och privatpersoner kan få hjälp med skötsel- och driftskostnader.

Sista ansökansdag är 31 oktober.

Läs mer om hur du ansöker, bidragsregler och kontaktuppgifter


Ansök om investeringsbidrag

För att få stöd till utveckling av föreningsägda anläggningar och lokaler kan föreningar söka investeringsbidrag för att bygga och reparera lokaler och anläggningar. Bidraget används till att öka användningen av lokaler, öka tillgängligheten och förändringar som innebär miljöförbättringar och energisparåtgärder.

Sista ansökningsdag 31 oktober.

Läs mer om hur du ansöker, bidragsregler och kontaktuppgifter  


Verksamhetsbidrag till föreningar med social verksamhet

Nu kan föreningar som planerar att driva social verksamhet under 2018 söka bidrag. Syftet med bidraget är att förebygga sociala problem, stödja socialt utsatta grupper eller människor och motverka utslagning, missbruk, ohälsa och ensamhet.  Det går att söka bidrag för verksamhet som kompletterar socialtjänstens insatser och för verksamhet som förhindrar och förebygger att personer behöver söka socialtjänstens bistånd. Beslut om bidrag fattas av individ och familjenämnden.

Sista ansökningsdag är den 31 oktober.

Läs mer om bidraget i "Umeå kommun stöd till föreningslivet"

Ansök om bidrag


Vad tycker du?

"Tyck om din fritid" finns till för att du ska kunna lämna in dina synpunkter, förslag, klagomål och idéer som rör vår verksamhet.

Var med och påverka - din åsikt är viktig. Dina synpunkter och förslag är oerhört viktiga för oss för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet på ett sätt som stämmer överens med dina och din förenings önskemål.

Lämna dina synpunkter och läs mer på www.umea.se/tyckomdinfritid

 
 
 
 

Sök bidrag till din förening

Genom föreningsbyrån kan du söka bidrag till din föreningsverksamhet. Vilka bidrag som finns att söka och vad som gäller för att du ska kunna söka dem kan du läsa mer om på våra bidragssidor.

Höstens ansökningstider:

 • Driftstöd till föreningar med egna anläggningar
  31 oktober
 • Investeringsstöd
  31 oktober
 • Stöd till social verksamhet
  31 oktober
 • Socialt förebyggande insatser för barn och ungdomar
  31 oktober
 • Stöd till orienteringskartor
  1 december

Löpande:

 • Projektstöd Ungdom
 • Projektstöd Mångfald
 • Projektstöd Folkhälsa
 • Projektstöd Tillfälligt kulturarrangemang
 • Internationellt ungdomsutbyte
 • Inkluderingsstöd
 • Idrottsarrangemang av rikskaraktär

Hur ansöker du?

Alla ansökningar görs via Umeå kommuns digitala blankettbank på www.umea.se/blanketter.

Vilka bidragsregler gäller?

Läs mer om vilka bidragsregler som gäller.

För mer information, kontakta:Föreningsbyrån 090-16 10 00 (växel) fritid.bidrag@umea.se eller läs mer på www.umea.se/foreningsliv


Utbildning inom läs- och skrivfrämjande för nyanlända ungdomar

Nu erbjuder föreningen Kulturstorm kostnadsfri kompetensutveckling inom läs- och skrivfrämjande med fokus på självbiografiskt skrivande. Det riktar sig till dig som vill leda och inspirera till läs- och skrivfrämjande aktiviteter gentemot målgruppen nyanlända ungdomar. Utbildningen tar plats under en förmiddag och det ingår workshop med inspirerande övningar och reflektioner, metodmaterial och en antologi per verksamhet eller förening. Utbildningen erbjuds i Nordmaling, Robertsfors och Umeå.

Tisdag 21 november
kl. 8.30–12.00
Kulturstorms lokaler i Umeå.

Det finns 12 platser, anmälan sker till Anna Wibron senast 15 november: anna@kulturstorm.se

Utbildningen finansieras av Allmänna arvsfonden under 2016–2017.


Sök stipendium från Ge Bort Till Sport

Förutom barn och ungdomar mellan 6 – 20 år kan även föreningar, enskilda lag och organisationer söka bidrag från Ge bort till sport-stipendiet. Stipendiesumman är 5000 – 50 000 kr per stipendium beroende på ändamål. Kriteriet för ansökan är att ändamålet ska vara avsett för barn och ungdomar mellan 6–20 år.

Stipendiet ska bidra till att alla barn och ungdomar ska kunna få möjlighet att prova på idrott – oavsett bakgrund, sociala eller ekonomiska förutsättningar. Det kan röra sig om ett träningsläger, ridlektioner, sportutrustning eller en utbildning.

Sista dag att ansöka är 30 november

Läs mer och gör ansökan


Gilla oss på Facebook

Visst vet du om att föreningsbyrån har en Facebook-sida?

På Facebook lägger vi upp matnyttiga tips, påminnelser om bidragstider och annat smått och gott som vi vill dela med Umeås föreningar.

Gilla oss på Facebook